>

Vizsgálattal, vagy nélküle?

Tartalomhoz ugrás

Vizsgálattal, vagy nélküle?

TvMv Bt.
Közzététel szerző: Lévai Zoltán itt jogszabály · 5 Január 2024
A dolgok változnak...
Ami az élet velejárója. Nem mindig számunkra kedvező a változás, de a jogi szabályozás területén jó lenne látni azt, hogy átgondoltság és tervezés az a két meghatározó irány, melyre támaszkodni lehet. A 2023-as év utolsó negyedévében, mintha nem ez történt volna munkavédelmi és tűzvédelmi területen.

A Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevével fémjelzett novemberi jogszabálycsomag, ami adminisztrációs terhek csökkentését hivatott szolgálni, rendesen összezavarta a munkavédelem egyébként is kusza világát. Ennek a csomagnak az egyik cégére az volt, hogy "Megszünteti a kormány az orvosi alkalmassági vizsgálatok kötelező jellegét." Aki rosszindulatúan most arra gondol, hogy nincsen elég üzemorvos az országban, vagy biztosan az akkumulátor gyárakkal kapcsolatban felröppenő egészségi aggályok miatt akarják, hogy kevesebb dolgozó jusson el orvoshoz, kevesebb vér-, vagy vizeletvizsgálat történjen, netán az üzemorvosak is vissza akarják terelni valahogyan a szakellátásokba, az nyugodtan hessegesse el ezeket a gondolatokat.

Mert ugye nem erről van szó?
Nem kéne meggyanúsítani a kormányzást azzal, hogy szándékosan akarja a munkavédelem és a tűzvédelem területeit leépíteni. Igaz, hogy erre adhatna okot az, hogy egyre kevesebb hatósági ellenőrzés történik az országban, egyre kevesebb a munkavédelmi ellenőr, vagy hogy (ahogyan azt egyesek suttogják) az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság semmilyen túlórát nem számol el, nem enged túlmunkát, extra kiszállásokat és hétvégi ellenőrzések megtartását sem. Hallani olyanról is, hogy toborzás céljából sem "gurulhat ki" egy szerkocsi sem városi rendezvényekre, mert kevés és egyébként is drága a jó magyar üzemanyag... Mert nem erről van szó!
Ez egy egyszerű változás
Arra a kérdésre viszont már nehéz válaszolni, hogy ha tényleg nem erről van szó, akkor miért törlik el az üzemorvosi vizsgálatok rendszerét. Komolyan előfordulhat az, hogy egy ipari alpinistáról nem derül ki, hogy komoly vérnyomás, vagy szívproblémái vannak? Előfordulhat az, hogy egy trombózis gyanús személynek napi 8 órát ülőmunkát kell végeznie? Tényleg kezelhet emelőgépet, vagy darut az a személy, akinek nincsen megfelelő térlátása vagy térhallása? Dolgozhat erős vegyszerekkel az, akinek ekcémája vagy pikkelysömöre van, úgy, hogy számára nincsen előírva semmilyen extra védelem? Biztosan nem erről van szó.

Lehetséges, hogy olyan munkahelyeknek akarnak kedvezni, ahol jelentős mennyiségben vannak egészséget károsító anyagok? Nem akarják, hogy kiderüljön, a munkavállaló tudomására jusson, hogy milyen egészségiállapot-romlást okozhatnak ezek rövid, vagy hosszútávon?

Valójában abban sem lehetünk biztosak, hogy bármi is változott. A 33/1998 (VI. 24.) NM rendeletben 2024. január 04. napján nem volt olyan változás, mely a kormány állítását igazolná. Ami változott, az az, hogy rengeteg munkaegészségügyi feladat ellátását már "alacsonyabb", vagy egyéb egészségügyi végzettségű személy is elláthat, valamint több területen kell a munkabiztonsági szakembereknek és munkaegészségügyi szakembereknek együttműködniük.
Az van, hogy...
a munkáltatóknak ugyanúgy kell orvosi vizsgálatra küldeni a munkavállalóit, ahogyan eddig is. Nem tudjuk javasolni azt, hogy változtassanak a megszokott rendszeren. Az üzemorvosi vizsgálatok még a legenyhébbnek gondolt kockázatok mellett is képesek (lennének) olyan problémák felfedésére, melyek kezelésével súlyos szövődményeket lehet megelőzni. Ilyen akár egy trombózisos betegség, ahol a lábtartó, vagy a rendszeres járás, vagy akár álló képernyős munkahely létrehozása megoldást jelenthet.
A már hivatkozott rendelet kitér arra, hogy milyen esetekben kell mindenképpen gondoskodni az alkalmasság vizsgálatáról
  • 18. életévét be nem töltött személyek,
  • idősödő munkavállalók, fizikai igénybevételek,
  • kémiai kóroki tényezőknek kitett munkavállalók,
  • pszichés szempontból terhelt munkakörök esetében, vagy
  • fokozottan baleseti veszéllyel járó munkakörben foglalkoztatottak.
Fog ez változni valaha?
Az igazság az, hogy 2024. szeptember 1. napjáig érdemes várni. Ez az az időpont, amíg az új szabályozásnak meg kellene jelennie. Arra biztosan nem kell számítani, hogy az egész alkalmassági vizsgálati rendszert eltörlik. Változtatni fognak rajta, vagy egyszerűsíteni.

Várjuk meg, hogy mi történik. Addig is mindenkit (legyen szó akár munkáltatóról, vagy akár munkavállalóról) csak arra tudunk ösztönözni, hogy szakembereket kérdezzenek meg és NE hagyatkozzanak csupán a médiában felröppenő híresztelésekre.


5.0 / 5
1 review
1
0
0
0
0
Neo Építő Kft.
26 Jan 2024
Köszönjük, nagyon hasznos volt.
Vissza a tartalomhoz