>

TvMv Bt.

Tartalomhoz ugrás
Munkabiztonsági oktatások
Tűzvédelmi oktatás
Szárazon és egyszerűen a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1996. évi XXXI. törvény előírása szerint a munkáltató köteles gondoskodni a munkavégzésben résztvevő munkavállalók és családtagok évenkénti oktatásáról.
Egészen addig, amíg a munkavállaló, vagy családtag nem kapja meg a tűzvédelmi oktatást a munkát nem kezdheti meg.

Az oktatást ki kell térni a munkahely és a munkavégzés során jellemző tűzvédelmi helyzet ismertetésére, valamint arra is, hogy a munkavállalóknak milyen feladataik vannak a tűzek kialakulásának megelőzésében, vagy egy esetlegesen kialakult tűz esetén.

Az oktatást dokumentálni kell és legalább éves jelleggel szükséges az ismétlést megtartani.
Munkavédelmi oktatás
Munkavédelmi oktatás természetesen témájában tér el a tűzvédelmi oktatástól. Abban viszont teljesen megegyezik a két terület, hogy itt is kell ismétlődő oktatást tartani, valamint addig nem kezdheti meg önállóan a munkavégzést a munkavállaló, amíg az oktatást meg nem kapta.

Munkavédelmi szempontből a munkavédelmi törvény azt is elvárja a munkáltatóktól, hogy győzödjenek meg arról, hogy az oktatás során elhangzottakat a munkavállalók megértették és munkájuk során azt alkalmazni is fogják.

Az ismétlődő oktatás esetében a munkáltatóknak lehetősége van arra, hogy a munka veszélyessége alapján meghatározzák, hogy milyen gyakorisággal tartsák meg a munkavédelmi oktatást, azonban egyszerűbb az éves tűzvédelmi oktatással együtt megtartani a munkavédelmi oktatást is. Ezért akalult ki az a rendszer, hogy évente tartják meg a tűz- és munkavédelmi oktatásokat is.
Oh... és azt tudták, hogy a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatáshoz nem is szakember jelenléte?

Bizony! Ha van egy olyan oktatási tematikájuk (írott oktatási anyag), ami a munkavégzésre, munkahelyre és a tevékenységre vonatkozik, akkor ennek a tematikának a felhasználásával bárki megtarthatja az oktatást. Ez majdnem olyan, mint az on-line oktatás, ami természetesen annyira elfogadott, mint bármelyik másik oktatási forma.

Az oktatásokat ebben az esetben is ugyanúgy dokumentálni kell.
Készítette: TvMv Bt. - 2023.
Vissza a tartalomhoz