>

Gazdálkodj... biztonságosan!

Tartalomhoz ugrás

Gazdálkodj... biztonságosan!

TvMv Bt.
Közzététel szerző: Lévai Zoltán itt info · 29 December 2023
Régi, új ellenség
A COVID kapcsán már annyi riogatás ért minket, hogy szinte fel sem tűnik, ha még egy ádáz, de annál apróbb ellenséggel kell felvennünk a harcot. Már tudunk kezet mosni és tudjuk, hogyan kell fertőtleníteni a felületeket, a bőrünket. Azzal is tisztában vagyunk már, hogy a levegő minősége fontos dolog a számunkra. Nyálkahártyánk kiszáradását meg kell előzni. Sokan ezért fordulnak a párásításhoz, mint ahogyan azt teszem én is. Korábban a legkézenfekvőbb lehetőséget választottam, a csapvizet, amiről sajnos bebizonyosodott, hogy ez a szóban forgó betegség trójai falova.
Kicsi a bors,
de annál fertőzőbb lehet. De most a hangsúly tényleg a "lehet" kifejezésen van. Nem kell megijedni! Nem ez fogja az emberiség kihalását okozni és zombivá sem fog válni tőle senki, de az tagadhatatlan tény, hogy mindenhol ott van ez a kis gonosztevő, ahol víz is van.
Ebben a cikkben a legionella baktériumról szeretnék kicsit mesélni és arról, hogy a COVID után és a komoly infláció következményeként meghozott spórolás célú lépések és intézkedések, melyeket meghozunk otthonunkban, vagy egy munkahelyen, milyen kockázatot jelenthetnek az egészségünkre.

A legionella baktériumról valójában nem is olyan rég óta van tudomásunk. 1976. júliusában egy amerikai légiós veterán találkozón 221 ember betegedett meg és 34 haláleset történt. A találkozó résztvevői között (akik veteránok voltak, tehát elég idősek) kitört járvány kórokozóját 1977. januárjában sikerült azonosítani. Azóta jelentősen sikerült kiismerni a legionellát, mely kórokozó nevét a megbetegített személyekről, vagyis a légiósokról kapta. Fontos kiemelni, hogy ez csak akkor tud megbetegíteni embert, ha ez a baktérium a tüdőbe tud jutni!

Hogyan fertőz?
Ahogyan azt már írtam, csak akkor van gond, ha a baktérium a tüdőbe tud eljutni. A szervezetbe jutva kb. két hét lehet a lappangási idő, ami alatt jelentkezhetnek enyhe tünetek, melyek a meghűlésre is jellemzőek, ezért nehéz felismerni időben a megbetegedést.

Kezdeti tünetek:
  • láz,
  • hidegrázás,
  • köhögés.

Komolyabb, előrehaladottabb állapotban tüdőgyulladás-szerű tüneteket észlelhet a beteg, vagy idegrendszerben okozhat gondot, emésztőrendszeri zavarok léphetnek fel, melyek hasmenést és rosszullétet eredményezhetnek. Ennél a betegségnél ugyanúgy elmondható az, hogy az egészséges, fiatal szervezetet nem terheli meg, de a legyengült immunrendszerű, valamint idősödő személyek már jobban ki lehetnek téve ennek a szövődmények.

Szóval addig nincsen baj, amíg a tüdőbe nem tud jutni. De hogyan lehetséges ez? A legközvetlenebb és talán a legritkább út az, hogy a fertőzött vizet félrenyeljük. Lehetséges út még az, hogy a fertőzött vizet forralás nélkül ultrahangos párásítóba rakjuk, amivel a legjobb lehetőséget adjuk a patogénnek, hogy a tüdőnkbe jusson, sőt így egyszerre több személy is veszélybe kerülhet! Azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy zuhanyozás és fürdés közben létrejöhet olyan vízköd, amit belélegzünk... és már ennyi is volt. Megfertőződtünk!

Vagy mégsem?
Egyáltalán nem biztos, hogy megfertőződtünk. Több tényezőnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy gond legyen. Ahogyan azt már írtam fontos tényező az, hogy milyen állapotban van a szervezetünk. Az is nagyon lényeges, hogy mennyi baktérium juthatott a tüdőbe. Ez utóbbit befolyásolja, hogy mennyire tiszta a vízhálózatunk, beszéljünk akár a munkahelyünkről, vagy akár az otthonunkról.

A kazánok víztartályának vízkő-mentesítése fontos feladat, csakúgy, mint a kifolyók melegvizes fertőtlenítése és a vízkő eltávolítása.

Mivel a legionella baktérium vízi környezetekben fordulhat elő és tud terjedni, ezért nagyon fontos minden munkahelyen, ahol nagyobb kiterjedésű vizes hálózatok vannak, hogy ellenőrizzék a rendszert és szükség esetén megfelelő intézkedést hozzanak a baktérium terjedése és szaporodása, jelenléte ellen. Sajnos a gazdálkodás az energiahordozókkal a használati melegvízes rendszerben nem éppen a legideálisabb megoldás erre. Magyarországon 2015. november 6. napján jelent meg a szabályozás, mely a legionella szempontjából kockázatos közegekre és létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szól. A szabályozás mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadott egy módszertani levelet, melyben gyakorlati példákkal is segítséget nyújtanak a védekezés stratégiájának összeállításában.

20, 32, 50, 70
Ezek sajnos nem a heti nyerő lottószámok, hanem a legionella szaporodására jellemző hőmérsékleti határszámok. A vízhálózatok használatában egyszerű intézkedés is hozható abban az esetben, ha a baktérium még nem terjedt el nagy számban a rendszerben. A meleg víz, ahogyan azt mondták a COVID esetében is, itt is csodákra képes. Azonban számunkra a meleg víz itt nem 50-60 °C-ot jelent, hanem 70°C-ot.

De lássuk kicsit a számokat a terjedés függvényében:

  • 70 °C fölött - azonnal elpusztul
  • 60 °C-on - 90%-a elpusztul 2 percen belül
  • 50 °C-on - 90%-a elpusztul 80-124 perc alatt, törzstől függően
  • 48-tól 50 °C-ig - életben maradhat, de nem szaporodik
  • 32-től 42 °C-ig - ideális gyarapodási terjedelem
  • 25-től 45 °C-ig - gyarapodik
  • 20 °C alatt - életben maradhat meg fagyáspont alatt is, de alvó állapotban marad.

Sajnos találkozok olyan munkahelyekkel, ahol a gazdálkodás kitér a melegvizes hálózat energiahatékony használatára, így a használati meleg víz hőmérsékletének csökkentésére is. A bemutatott hőmérsékleti viszonyok jól mutatják azt, hogy milyen hőmérséklet lehet az ideális. Valójában a hálózat méretétől, annak tisztaságától, a lerakódás mértékétől és a kifolyók számától (valamint azok használatától) függhet az, hogy milyen hőmérsékletre és mennyi időre kell magas (70°C-ot, vagy a fölötti) értékre melegíteni a rendszert és kifolyatni a vizet bizonyos pontokon.

Mit lehet javasolni ezek után?
A munkahelyeken
Kérjék munkavédelmi szakemberük tanácsát, hogy ellenőrizni tudják a jogszabályok alapján, az Önök munkahelye beletartozik-e a jogszabályban felsorolt létesítmények közé. Ha szükséges tapasztalt féllel egyeztessenek és készítsenek legionella baktérium csíraszám mérést.
A kapott eredmény alapján, a módszertani levél felhasználásával és a tapasztalt partner javaslatai alapján állítsák össze a legionella baktérium kockázatcsökkentő intézkedéseit és készítsék el a legionella kockázatértékelést.
Lehet gazdaságosan és biztonságosan is használni a melegvíz-hálózatokat egyszerre, de ehhez pontos tervezés szükséges!
Az otthonokban
  • Ha tudják, akkor hetente, kéthetente állítsák a melegvíz-hőmérsékletet 70°C-ra pár órára és a kifolyókon legalább 2 percig folyassák ki ezt a vizet.
  • Ne használják a csapvizet párásításra forralás nélkül (egyébként sem javasolt csapvízzel párásítani, mely a szennyeződések és a kipárolgó vízkő-por(szerűség) koszolni fogja a levegőt és ez jelentősen rontja a levegő minőségét. Párásításra érdemes desztillált vizet használni, mely nem fogja terhelni a levegőt szennyeződéssel.
  • A hálózat azon részeit, amit ritkán használnak, de néha-néha mégis szükség van rá (vendégek jönnek és használnák a ritkán használt zuhanyzót), a már ismertetett módon hőkezeljék. Talán ezen a részen érdemes a kifolyókat vízkőmentesíteni (melyre az ecet tökéletes).




There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Vissza a tartalomhoz