Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tűzriadó terv és gyakorlat

Tűzvédelem
A tűzriadó gyakorlatot a már ismertetett 30/1996 (XII. 6.) BM rendelet írja elő kötelező jelleggel.
 
"Tűzriadó tervet kell készíteni
  • "A" "B" vagy "C" tűzveszélyesi osztályba sorolt létesímények;
  • a művelődési, oktatási, kulturális, sport, egészségügyi és szociális építményrészre, épületre, létesítményre;
  • azokra a létesítményekre, melynek egy tűzszakaszában egyidejűleg 300 főnél több tartózkodhat;
  • kereskedelmi szálláshelyekre;
  • az olyan időszakos vagy állandó jelleggel üzemelő zenés szórakozóhelyekre, ahol egy időben 50 főnél több személy tartózkodhat."
 
A tűzriadó tervnek tartalmaznia kell továbbá azt, hogy milyen módon tudják a tüzet észlelők jelezni a tüzet, valamint a létesítményen belüli riasztási rendet. Továbbá tartalmaznia kell még a tervnek azt, hogy a munkavállalóknak milyen tűzoltással kapcsolatos feladatai vannak és azt, hogy milyen veszélyforrásokkal kell számolni a tűz oltása és a menekülés során.
 
A tűzriadó tervet évente egy alkalommal gyakorolni kell, melyet dokumentálni szükséges.
 
Számos olyan helyzet alakulhat ki, amikor egy létesítményben (pl. egészségügyi vagy szociális intézményben) olyan személyek tartózkodnak, akik nem ismerik a pontos menekülési útvonalakat, nem tudják, hogy mit kell tenniük menekülés esetén.
Az ebből adódó kockázatok enyhítésére két lehetőség is van, melyet érdemes egyszerre alkalmazni.
 
Az egyik lehetőség kötelező olyan létesítményekbe, intézményekben, ahol számítani lehet arra, hogy olyan személyek is rendszersen látogatni fogják az épületet, amit nem ismernek és nem lesz lehetőségük tüzetesen megismerni (pl. sportcsarnok)
. Ebben az esetben jól láthatóan és jól értelmezhető részletességgel rajzokat kell elhelyezni a falakon, melyek bemutatják, hogy az adott épületrészt milyen útvonalon lehet biztonságosan elhagyni.
 
A másik lehetőség ilyen esetekre olyan személyek megnevezése a munkavállalók közül, akik segítséget nyújtanak a menekülésben. Őket a fontosabb csomópontokra (elágazásokra, kanyarodási helyekre) kell vezényelni, emellett gondoskodni kell olyan személyekről, akik a már kiürítettnek vélt területeket ellenőrzik.
 
A menekülés során ők az utolsók, akik elhagyják az épületet. Az ő feladatuk jelenteni, hogy az épületben maradt-e olyan személy, akinek nem tudtak a menekülésben segíteni.
Kérjen ajánlatot, vagy ingyenes tanácsadást a tűzriadó gyakorlatok megtartásával kapcsolatban a következő linkre kattintva

kapcsolat
 
Munditia Sanitas Bt
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz