Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Munkavédelmi oktatások

Munkavédelem
A munkavédelmi törvényről szóló 1993. évi XCIII. előírása szerint a munkáltatónak gondoskodnia kell megfelelő munkavédelmi oktatásról a munkavállalói számára. Ennek a rendszerenek a részleteit a munkáltatónak nem csak meg kell határoznia, hanem egy dokumentumban kell részleteznie. Ez a munkavédelmi oktatások rendszer. Itt kell meghatározni, hogy a munkahelyen jellemző kockázatok és veszélyek alapján milyen gyakorisággal kell a munkavállalóknak ismétlődő oktatáson részt venni.

A munkavédelmi oktatást kell tartani:
  • munkavállaló munkába lépésekor,
  • munkahely vagy munkakör megváltozásakor,
  • az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megváltozásakor,
  • munkaeszköz jelentős átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor,
  • új technológia bevezéstekor.

A munkavédelmi oktatás lényege az, hogy a munkavállalók megismerjék és betartsák azokat a fontos munkabiztonsági előírásokat, melyek a egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlenek.
Az oktatást úgy kell megszervezni, hogy az rendes munkaidőben kerüljön megtartása, tehát a munkavállalókat nem lehet például egy rendes hétiközi munkarenddel üzemelő munkahelyen a munkavállalókat a pihenő napjukon oktatásra berendelni (ilyenkor ez a nap munkanapnak számítana).

Az oktatást megtartását a munkáltatónak hitelt érdemlő módon bizonyítania kell. Ennek érdekében munkavédelmi oktatási naplót kell vezetni, melyben az oktatás tematikáját, a résztvevők névsorát a résztvevők aláírásával együtt és az oktató nevét kell értelmezhető formában rögzíteni.
Fontos tudni, hogy az oktatási naplókat, mint minden munkavédelmi dokumentációt 5 évig meg kell őriznie a munkáltatónak.
Kérjen ajánlatot, vagy ingyenes tanácsadást  a munkavédelmi oktatások megtartásával kapcsolatban a következő linkre kattintva

kapcsolat

Őszi akció!

Amennyiben 2016 szeptember esleje és október 31 között,
legalább 15 fő tűz- és munkavédelmi oktatását rendeli meg,
úgy cégének tűz- és munkavédelmi felmérését ingyenesen elvégezzük
azonnal az oktatás után!
 
Munditia Sanitas Bt
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz