Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Balesetek kivizsgálása

Munkavédelem
Sokan úgy vélik, ismerik a munkabaleset fogalmát. Ilyenkor rendszeresen és meglepően pontosan magyarázzák el nekem a munkavállalók az úti baleset fogalmát. Ami bizonyítja, hogy van még mit helyretenni Magyarország munkavállalóinak fejében.
 
A munkabaleset és az úti baleset egyaránt üzemi baleseti kategória. Ez azt jelenti, hogy táppénzre jogosult a sérült - abban az esetben, ha nincsen olyan körülmény, mely ezt kizárná. A táppénz mértéke jelenleg munkabaleset után 100%, úti baleset után 90%.
 
Mind a munkahelyi, mind az úti balesetet ki kell vizsgálni, amint az lehetséges.
 
Azonban a baleset kivizsgálása előtt meg kell vizsgálni egy fontos tényt: tényleg baleset történt?
Itt most nem az a kérdés, hogy az egyik dolgozó véletlenül, vagy direkt okozott sérülést a másik,  szabályosan dolgozónak, hanem, hogy az eset megfelel-e a baleset definíciójának.
 
"A baleset az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetőleg halált okoz."
 
Amennyiben így történt, úgy munkavédelmi szakember segítségével kell a balesetet kivizsgálni.
Munkabaleset esetén egy előre meghatározott formanyomtatványt kell alkalmazni. Ennek segítségével kell az ok-okozat-következmény hármas egymásra hatását vizsgálni. Tehát azt, hogy milyen körülmények vezettek a baleset kialakulásához, hogyan történt pontosan a baleset, és mit szándékozik tenni a munkáltató, hogy a jövőben hasonló baleset ne történhessen.
 
Az úti baleset kapcsán egyszerűbb a feladat. Ott csupán azt kell ellenőrizni, hogy a munkavállaló milyen úton közlekedett a munkahelye és az otthona között. A legrövidebb útvonalon történő közlekedés mellett vannak még olyan lehetőségek, melyeket be lehet iktatni az otthon és a munkahely közötti közlekedés útvonalán.
 
Időpontokkal kapcsolatban egy dologra kell figyelnünk a balesetek kivizsgálásával kapcsolatban.
A munkahelyi és úti baleseteket egyaránt a balestet követő hónap 8. napjáig kell jelenteni a területileg illetékes Munkavédelmi Felügyelőség felé.

Kérjen ajánlatot, vagy ingyenes tanácsadást a munkahelyi és úti baleset kivizsgálásával kapcsolatban a következő linkre kattintva

kapcsolat
 
Munditia Sanitas Bt
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz